ishrana-prepelica_(1).jpg

Ishrana japanskih prepelica

Kada pilici napune cetiri nedelje tada treba polako prelaziti na hranu sa 24% proteina(komercijalni naziv za ovu hranu je Grover) I to u slucaju ako zelimo da prepelice gajimo za priplod ili proizvodnju jaja. U slucaju da prepelice gajimo za tov odnosno da dobijemo sto vise mesa od njih tada ih pocinjemo hraniti sa hranom od 20% proteina ciji je komercijalni naziv Finiser i to do kraja tova. Svaka promena hrane negativno utice na zdravlje I kondiciju prepelica pa tako prelazak sa jedne na drugu hranu mora biti postepen.

Na primer ako gajimo prepelice za proizvodnju jaja tada cemo od cetrdesetog dana hranu koju smo im do tada davali, a to je Grover mesati sa hranom koja je predvidjena za prepelice koje nose jaja I to prvog dana u razmeri 60:40,drugog 50:50,treceg 40:60 I tako do momenta kada ce hrana za nosilje biti u razmeri 100%.Hrana koja je kompletna i bogata nutritivnim vrednostima pomaze brži rast prepelica,reproduktivne procese i proizvodnju jaja. Ishrana treba da bude kvalitetna I pravilno odmerena.To znaci da prepeliceima treba dnevno davati 23-25g hrane po ptici i voditi racuna da se hrane u odredjeno vreme svaki dan. Tako na primer , ja moje prepelice hranim tri puta dnevno I to u 6h izjutra u 14h popodne i uvece u 20h. Izmedju ovih glavnih obroka im dajem travu,naklijalu pšenicu,jabuku…Ovakav nacin i rezim ishrane rapidno povecava njihovu reproduktivnost i proizvodnju jaja.Prepelice , kao što smo već rekli imaju veliku potrebu za proteinima za pravilan i brz razvoj i razmnožavanje.Takodje prepelice koje jedu hranu sa manje proteina nose manja i laksa jaja. U letnjim mesecima kada su visoke temperature ptice jedu manje hrane pa je i to jedan od razloga da im dajemo hranu sa vecim procentom proteina.Proteini životinjskog porekla su visoke biološke vrednosti i njihov aminokiselinski sastav je isti kao i aminokiselinski sastav tkiva prepelica, sadrže visok nivo aminokiselina i veoma su svarljivi.Međutim, upotreba komponenti životinjskog porekla u gotovim smešama je zabranjena pa zbog toga prepelicama u ishranu treba uvesti po neku glistu,crvića i sl.

ISHRANA PREPELICA KOJE NOSE JAJA
Bitan preduslov da bi prepelice dobro nosile jaja je njihova ishrana u prvih 5 nedelja života. Ako se to odradi kako treba bez nekih improvizacija i odstupanja i ako se prelazak sa jedne na drugu hranu obavi postepeno budite sigurni da će vas prepelice obradovati sa prvim jajima već u šestoj nedelji. Naravno da je hrana najbitnija,postoje i drugi uslovi koji se moraju ispuniti ali o tome ćemo neki drugi put i u nekoj drugoj temi. Za kvalitetnu proizvodnju jaja važno je prepelicama davati hranu koja je slična hrani u njihovom prirodnom staništu. Koja vrsta hrane će dati puno kvalitetnih jaja je pitanje koje je sigurno pitanje nad pitanjima među svim prepeličarima. Prepeličija jaja su odraz hrane kojom su prepelice hranjene. Veštački dobijene komponente i razni stimulatori rasta,antibiotici nikako ne bi smeli biti uključeni u ishranu ovih čudnovatih ptica. Hrana za prepelice može biti obogaćena sa svežom travom,listovima kupusa,rendanom jabukom,seckanom šargarepom,naklijalom pšenicom itd. Prepelicama je poželjno davati i kuvanog pirinča ili bilo kog drugog hraniva bogatog skrobom. Preporucljivo je prepelice nosilje hraniti hranom ciji nivo proteina ne bi trebao biti manji od 22%. Glavni izvor energije je kukuruz a masti biljna ulja. Prepelice su izuzetne nosilje I nose mnogo jaja, oko 300 godisnje.Da bi prepelice stalno nosile jaja i da bi ostale u dobroj kondiciji potrebna im je kvalitetna,izbalansirana i visokoproteinska hrana.Osnovna greška u ishrani prepelica nosilja je upotreba hrane za kokoške nosilje.Da me ne shvatite pogrešno ta hrana je dobra ali nije dovoljna da zadovolji potrebe u proteinima i mineralima koji su neophodni u uzgoju prepelica. Kao što sam rekao udeo proteina u hrani za prepelice koje nose jaja je 22%,kalcijum najmanje 2,8%,korisni fosfor min.0,6%,energije min.2500 kcal/kg. Hrana ovakvog sastava u potpunosti ispunjava potrebe prepelica u letnjem periodu kada je zbog visokih temperatura kozumacija hrane manja. U zimskom periodu potrebe za energijom su vece pa stoga im treba u hrani povećati udeo žitarica. Uvođenje sveže deteline u ishranu prepelica koje nose jaja ima višestruki značaj. Mlade prepelice i prepelice koje tek pronose trebaju puno vitamina A ,C i fosfora,a upravo u svežoj detelini ih ima izobilju. Sargarepa,kupus i jabuke su hraniva koje prepelice obožavaju i kad god ste u mogućnosti da ih iseckate ili narendate slobodno im dajte. Prepelice su životinje koje unose hranu onoliko koliko im je potrebno i ne postoji mogućnost da se "prejedu".

Powered by WebExpress