
О препелицама:
Историјат
Јапанска препелица (лат. Цотурниx Цотурниx Јапоница) припада породици фазана или правих кока (Пхасианидае), реду кокошке (Галлиформес).Њена постојбина је Јапан и најраспрострањенија је врста препелице. Први писани подаци о јапанској препелици датирају из XИИ века и тада су узгајане и чуване због певања. У тим записима стоји да се јапански цар хранио препеличијим месом како би лакше поднео туберкулозу. Од тада почиње озбиљан узгој препелица у Јапану.Почетком XX века увелико је заступљен вештачки узгој препелица у циљу производње меса и јаја. Научна истраживања у Јапану, Kини, Русији а затим у Чешкој, Мађарској, Француској, Немачкој, Италији, Америци и Kанади, показала су да јапанска препелица,својом отпорношћу према болестима и производним својствима,представља прави Природно-биолошки феномен.Kока јапанске препелице је изванредан произвођач јаја и претварач биљне хране у животињски производ тј. јаје,високе биолошке вредности. У многим земљама света јапанска препелица се гаји ради добијања,пре свега,њихових драгоцених и лековитих јаја, као и меса које има укус дивљачи са врло ниским садржајем холестерола.Орнитолози сврставају јапанску препелицу у једну од наотпорнијих птичијих врста. Њен имунитет је веома висок па због тога врло ретко оболевају.